Jüpiter'in atmosferinde çığır açan keşif: Juno, rüzgarların benzersiz düzende aktığını ortaya çıkardı

NASA'nın Juno uzay aracı, 2016'dan beri Jüpiter'in yörüngesindeki görevi sırasında atmosferdeki rüzgarların benzersiz bir düzenle aktığını ortaya koyarak, gezegenin iç yapısı hakkında yeni bilgiler sunuyor.

11 Kasım 2023 00:30 Gündem
Jüpiter'in atmosferinde çığır açan keşif: Juno, rüzgarların benzersiz düzende aktığını ortaya çıkardı

NASA'nın Juno uzay aracı, Jüpiter'in atmosferini ve iç yapısını incelemek amacıyla 2016'dan bu yana yörüngesinde dolaşıyor ve atmosferdeki rüzgarların benzersiz bir düzende akışını keşfetmeye devam ediyor. Nature Astronomy dergisinde yayınlanan yeni bir makale, Juno'nun yüksek hassasiyetli veriler kullanarak elde ettiği bilgilerin, Jüpiter'in atmosferik olaylarına ilişkin uzun süredir devam eden tartışmalara ışık tuttuğunu ortaya koyuyor.

Juno'nun radyo bilimi kullanarak yaptığı ölçümler, gezegenin yerçekimi alanındaki değişimleri izleyerek, Jüpiter'in derin atmosferinin yapısını anlamamıza katkı sağlıyor. Bu ölçümler, rüzgarların gezegene dönüş eksenine paralel olarak silindirik bir şekilde nüfuz ettiğini gösteriyor. Bu çığır açan keşif, Jüpiter'in iç yapısına ve atmosferik olaylarına ilişkin mevcut anlayışımızı derinleştiriyor.

Juno'nun bilim ekibi, Dünya'daki gibi kayalık gezegenlerde kullanılan yerçekimi değişimlerini modelleyen matematiksel bir teknikle, Jüpiter'in rüzgarlarının yerini ve silindirik yapısını belirledi. Yüksek hassasiyetli veriler sayesinde, önceki modellere göre çözünürlükte dört kat artış sağlandı.

Juno görevinin baş araştırmacısı Scott Bolton, "Juno'nun ilerleyen yolculuğu, Jüpiter ve buzlu uyduları Ganymede, Europa ve Io'nun uçuşlarını gerçekleştirerek genişletilmiş bir görevde bulunuyor. Juno'nun elde ettiği bilgiler, hem güneş sistemimizdeki hem de ötesindeki dev gezegenlerin anlaşılmasına katkıda bulunuyor" diyor. Bu görev, Jüpiter ve atmosferik olaylarına dair devrim niteliğinde bilimsel sonuçlar elde etmeye devam ediyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet