Uzay Hava Olayları, Kuş Göçlerini Nasıl Etkiliyor?

Yapılan son araştırmalara göre, şiddetli uzay hava olayları kuş göçlerini olumsuz etkileyebilir.

10 Ekim 2023 20:51 Yaşam
Uzay Hava Olayları, Kuş Göçlerini Nasıl Etkiliyor?

Kuşlar, uzun yolculukları sırasında yönlerini belirlemek için manyetik alanları kullanırlar. Ancak güneş patlamaları gibi uzay hava olayları bu yeteneklerini bozabilir.

Yapılan yeni bir çalışma, bu tür olayların kuşların göç rotalarını saptırdığını gösterdi. Özellikle ABD Büyük Ovaları boyunca yapılan incelemede, bu olayların kuşların sayısını %9 ila %17 oranında azalttığı ve kaybolan kuş sayısını artırdığı ortaya çıktı.

Michigan Üniversitesi'nden uzay bilimci Daniel Welling, bu büyük veri setini işlemenin zorlu bir görev olduğunu ve sonuçları doğrulamak için yoğun çalışma gerektiğini belirtti.

Çalışmanın başyazarı Eric Gulson-Castillo, "Bu bulgular, hayvanların çevresel koşullara - örneğin manyetik bozulmalar gibi algılayamadığımız faktörlere - nasıl tepki verdiğini ve bu tepkilerin popülasyon düzeyinde hayvan göçlerini nasıl etkilediğini gösteriyor" dedi.

Bu tür uzay hava olaylarının insan navigasyonunu da etkileyebileceğini unutmamak önemlidir. Güneş patlamaları, uydu iletişimini ve GPS gibi teknolojileri etkileyebilir. Bu nedenle, gelecekteki uzay hava olaylarının etkilerini dikkate almak önemlidir. Güneş aktivitesi döngüsünün 2025 yılında zirveye ulaşması beklenirken, uzay hava durumu tahminlerinin değişebileceğini unutmamak gerekir.

Çalışma Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayındı.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet